MEYVE TÜKETİMİNİN SAĞLIKLI BİR ZAMANI VAR MIDIR?

BOR VE SAĞLIKLI YAŞAM ARASINDAKİ İLİŞKİ
Kasım 12, 2024
ARALIKLI AÇLIĞA SAĞLIK EKOLLERİNİN DEĞİŞEN BAKIŞ AÇISI
Kasım 12, 2024

Meyveleri hangi saatte tüketmemiz gerektiği merak edilen bir konudur. Meyvenin tüketim saati tüketildiği döneme göre farklı etkiler oluşturabilmektedir.

Kan değerlerinde trigliserid yükselmesinin en önemli sebebi yüksek miktarda meyve tüketimidir. Meyveleri mümkün olduğu kadar öğünlerle beraber değil farklı zamanlarda tüketmek gerekir. Aç olduğumuz dönem meyve tüketimi yaparken kan şekeri dalgalanmalarımızı önleyebilmek adına daha düşük glisemik indeksli meyveleri tercih edip yanında çiğ fındık, çiğ badem ve ceviz tüketimi yapılabilir.

Meyveler sabah tüketildiklerinde bağırsak sistemini çalıştırma ve sindirim yolunu temizleme görevini üstlenirler. Sabah ilk olarak incir, kiraz, dut, üzüm, elma gibi meyveler tüketmek bağırsaklarda detoks sağlar.

Kültürümüzde meyve tüketimi en çok akşam işten ve okuldan eve dönülüp akşam yemeği de yenildikten sonra yapılır. Hatta çeşit çeşit meyvelerden oluşan çok porsiyonlu bir tabak hazırlanır. Çocuklar zorla vitamin olsun denilerek ağızlarına tepilerek beslenir. Oysa hareketin azaldığı bu dönemde meyve yeme alışkanlığı karaciğer yağlanmasının en önemli sebeplerinden birisidir. Öğünlerin ardından yenilen meyvedeki şeker yemekle beraber fermente olarak alkole dönüşür ve hücrelerde yağ depolanması olarak sonuçlanır. Akşam 7’ den sonra sindirim enzimleri azalır, vücut metabolizması yavaşlar ve beden uyku moduna geçişe hazırlanır. Bu dönemde uygun ölçüde onarıcı besinlerin tüketilmesi yaşlanmayı önler.

Glisemik indeksi düşük ve yüksek antioksidan içeren mavi mor renkli meyveleri sebze suları ile birleştirerek smoothie şeklinde akşam yemeği öğünü yerine almak yaşlanmayı geciktirmeye destek olur. 

Meyve tüketimi mutlaka mevsimine uygun olarak yapılmalıdır. Sabah aç karnına veya iki öğün beslenenler öğle saatinde ya da üç öğün beslenenler öğle yemeğinden 3-4 saat geçtikten sonra yapabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir